Acum un an de zile, cam pe vremea asta, aveam drum pe la statia de metrou Eroii Revolutiei si daca tot eram prin preajma unor chioscuri cu de toate, m-am gandit sa imi cumpar cateva pastile impotriva inaripatelor zumzaitoare care fac pace buna cu vampirii si l-am intrebat pe unul dintre vanzatorii de la chiosc daca are pastile impotriva tantarilor. Replica lui a fost:
"-Nu avem dar sunteti norocoasa!
-De ce? De ce sunt norocoasa? O sa aduceti in curand?
-Nu! Sunteti norocoasa! Sunteti norocoasa ca aveti tantari!"
Am suras incet in drum spre "portul" trenului subteran si m-am gandit ca totusi are dreptate. Desi in spatele blocului meu, iazul aducator de ritmuri sustinute de brotacei verzitori si inaripatele concurente impotriva mustelor zumzaitoare, gen "Care e mai tare?", "Cine produce cel mai urat zgomot?" sau "Cine va fi primul zumzaitor care va pica la datorie?" a secat de mult, eu totusi aveam tantari. De unde? Nici eu nu banuiesc de unde! Dar totusi aveam.
Simpatic vanzator! Parca eram intr-o poezie de-a lui George Toparceanu sau intr-un roman de-a lui Mircea Eliade. Si totusi, daca da caldura si dau inaripatele peste mine si nu gasesc pastile? Ce ma fac eu fara un Raid pe deasupra lor sau fara un parfum de Baygon sau de Spira mat?
Stiu, remediul natural este cel mai indicat, mai ales pentru persoanele care sufera de astm, dar nu sufera tantarii. Dar ce ne facem totusi, caci crizantemele, unul din remediile naturale impotriva tantarilor nu se gasesc in sezonul acesta? Asa cum in jurul unor culturi se pun randuri de carciumarese pentru a le proteja impotriva insectelor, la fel la fereastra din camera unde se doarme, se pun ghivece cu crizanteme impotriva tantarilor. Acestia simt mirosul puternic emanat de catre aceste flori superbe si fac cale intoarsa de unde au venit.
Stiu, parca si lamaia avea unele efecte nedorite impotriva tantarilor. Dar nu orice fel de lamaie este buna, ci lamaia cerata, adica lumanarile cu miros de lamaie. Cum le recunoastem? Pai in primul rand sunt galbene si ar trebui sa miroasa a lamaie, nu? Aveti grija sa nu le lasati nesupravegheate!
Se pare ca asemeni partenerilor lor de viata, vampirii, tantarilor nu le place nici aroma de usturoi. Asa ne dam seama si de unde au aparut legendele cu vampiri.
Se pare ca orice miros puternic ii tine departe de noi, in special cel de plante, cum ar fi lavanda, busuiocul, muscatele, aceasta din urma este buna si in cazul ranilor care pot produce cicatrici. Se pune o frunza de muscata peste partea vatamata, cu partea poroasa in jos si se lasa acolo cel putin trei zile, perioada de timp in care frunza va actiona asupra ranii. Este mai indicat sa o striviti usor, astfel incat sa iasa sucul din ea.
Sa vina tantarii, noi vom sta cu armele inaintate impotriva lor!