Ai visat la un proiect de casa. Dupa multe planuri pe care ti le-ai facut, dupa multe masuratori, dupa multe acte, dupa multe discutii in contradictoriu, dupa mult stres, totul este gata. De fapt, casa este gata, caci golul dintre interiorul peretilor trebuie umplut cu idei de amenajare. Ai vreo idee de amenajare? Daca nu, atunci poti apela la ajutorul specialistilor, adica reviste de specialitate, designeri de interior sau chiar vanzatori. Fiecare poate veni cu o idee despre ceea ce iti doresti tu. Ai un stil anume pe care vrei sa te axezi? Ia magazinele la pas si fati o idee despre cum va arata casa ta. Nu trebuie sa cumperi imediat, deoarece decoratiunile din casa ta trebuie sa fie un tot unitar. Poti folosi cate un stil anume in fiecare camera, dar e mai bine pentru toti, atat pentru cei care locuiesc acolo, cat si pentru musafiri, ca stilurile sa se imbine intre ele sau sa aiba ceva in comun, nu un stil modern intr-o camera, unul vintage in alta si unul rustic in a treia camera. Poti avea o statueta africana intr-o camera si poti regasi o statueta din aceeasi gama in alta camera. Sau poti folosi in toata casa acelasi tip de parchet, acelasi model de bagheta de polistiren sau acelasi model de galerii.
Masoara foarte bine spatiul din camere atunci cand iti cumperi mobila. Cel mai greu este sa gasesti mobila pentru camerele mici. Ancadramentele sunt foarte bine venite in acest spatiu. Ocupa mult spatiu pe verticala si sunt foarte eficiente pentru depozitarea diverselor lucruri. La bucatarie poti valorifica atat partea de jos, cat si pe cea de sus, cu ajutorul dulapurilor suspendate. E bine ca in dreptul ferestrei sa lasi locul liber in partea de sus, mai ales daca spatiul bucatariei este mic. Ai grija unde instalezi aragazul. Nu foarte aproape de fereastra daca ai perdele. Foloseste mai bine niste jaluzele orizontale sau storuri, daca ai instalat aragazul in apropiere. In baie poti folosi o chiuveta cu masca care are si sertare si o oglinda cu rafturi incorporate. Si un dulap de genul soldat este binevenit in acest loc daca spatiul ti-o permite. Este foarte bun pentru depozitarea prosoapelor si a cosmeticelor.
Pastreaza proiectul de casa mereu la indemana, atunci cand iti cumperi mobila. Fa mai multe copii xerox dupa el. Atunci cand ajungi intr-un magazin de mobila, deseneaza pe hartie spatiul pe care crezi ca mobila il va ocupa in camera. Deseneaza direct pe camera din proiect. Astfel iti vei face o idee despre cum se va ocupa spatiul cu mobila si in varianta reala. Foloseste ziare pe jos, in camera, pentru a delimita spatiul dintre piesele de mobila. Sora mea mi-a dat aceasta idee. Crezi ca ai suficient spatiu intre piese? Nu? Atunci orienteaza-te catre alt mobilier sau fa-l pe comanda.Magazine sunt destule. Nu uita un lucru: in magazine lucrurile pari mai mici fata de cum sunt in realitate, asa ca tine mereu o ruleta la tine, atunci cand mergi prin magazinele de profil.
Fii foarte atenta la spatiile din proiectul casei. Nu trebuie sa stii doar cati metri patrati are o camera, ci si cat de lungi sunt laturile peretilor. Intr-un spatiu ingust e greu de gasit o mobila pe masura. Dar si cu o camera prea mare vei avea probleme, dar nu de mobila, ci de incalzirea spatiului respectiv.
In camere mici alege culori deschise pentru pereti. Nu acelasi lucru se poate spune despre camerele mari. O nuanta mai inchisa a culorii creaza impresia de intimitate si face camera sa para mai mica. Poti vopsi doar un perete intr-o nuanta mai inchisa la culoare sau poti folosi un tapet inchis la culoare pentru un singur perete, iar restul sa fie in nuante cat mai aproape de alb.
La casele cu etaj, o treapta a scarii prea inalta sau prea lata, va da batai de cap celor care o vor urca sau mai bine zis de picioare. Din masuratorile pe care le-am efectuat pe mai multe scari, am ajuns la concluzia ca o treapta trebuie sa aiba intre 25 si 30 de centimetri in latime si intre 10 si 15 centimetri in inaltime. Mai inalta de 15 centimetri, treapta de scara va crea disconfort fizic celor care o vor urca, chiar si febra musculara, mai ales persoanelor in varsta. Balustrada scarii poate fi in culoarea mobilei sau din acelasi material si culoare cu manerele mobilei.
Incearca sa nu folosesti mai mult de trei nuante de mobilier in toata casa. O culoare din perdea se poate regasi si in covorul din camera. Pe balcon, daca ai suficient spatiu, poti folosi un balansoar sau o bancuta. Este binevenit mai ales pentru fumatori. Voi reveni cu mai multe detalii intr-un viitor articol. Pana atunci, pe curand!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu