- Supa - Intr-o zi rece, o supa fierbinte este gustarea ideala. Alege supa de legume sau cu pastai-acestea contin fibre si vitamine. Supele de morcovi sau de rosii sunt doua moduri minunate de a-ti mari rezerva de nutrimente. Unele supe aflate de vanzare in magazine sunt pline de sare si grasimi, asa ca prepararea acasa ar putea fi o alternativa mai sanatoasa.
- Sandvis - Sandvisurile sunt spornice si usor de preparat, dar fiti atenti ce puneti in ele. Incercati variante cu continut scazut in grasimi precum tonul, carnea de pui, carnea macra sau branza dietetica. Optati pentru painea integrala si adaugati salata sau alte legume pentru a crestecontinutul de fibra al sandvisului.
- Lactate - Produsele lactate sunt bogate in calciu, un nutriment care ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa la copii si adolescenti. Multe din iaurturile si deserturile pe baza de branza proaspata au grasimi putine. Puteti incerca si budinca de orez. Laptele smantanit contine toate proteinele si calciul pe care il contine laptele obisnuit, dar are doar jumatate din calorii.
- Fructe - Fructele sunt pline de vitamine si fibre, dar au si alte proprietati benefice. O portie suplimentara de fructe este intotdeauna binevenita pentru corpul tau. Daca nu aveti fructe proaspete la indemana, apelati la conservele de fructe. Atentie insa: alegeti fructele conservate in propiul suc sau sirop.
- Legume - Majoritatea dintre noi nu mananca destule legume, dar este atat de usor sa cresti aportul de vitamine! Rosii mici si dulci, ardei, castraveti, betisoare de morcov, telina, ridichi si dovlecei sunt numai o parte din legumele care pot fi consumate separat sau cu sosuri speciale (de tomate sau iaurt).
- Ceva dulce - Daca iti plac dulciurile si totusi nu ai timp si nici nu vrei ceva cu multe calorii, incearca fructele uscate. Delicioasele curmale, stafide, caise uscate sunt o adevarata sursa de energie, dar se cam lipesc de dinti si poate aparea pericolul cariilor dentare. Fructele uscate fac insa o combinatie buna cu cerealele la micul dejun.O bucata de ciocolata amaruie poate fi o gustare dulce, dar ai grija sa nu mananci toata ciocolata; continutul de grasimi al ciocolatei este foarte ridicat. Ciocolata amaruie contine antioxidanti, insa nu se stie inca daca acestia sunt benefici organismului. Nu toate prajiturile sunt acoperite cu glazura si au foarte multe grasimi. Obisnuitele briose, fursecuri si prajituri cu malt contin mai putin de 10% grasimi. Un strat subtire de gem sau frisca cu continut scazut de grasimi pot indulci o pauza scurta.
- Biscuiti - Toti biscuitii contin aceleasi elemente de baza: faini, grasimi si zahar. Multi contin de asemenea si alte ingrediente care sa-i faca mai gustosi, cum ar fi fructe uscate, mirodenii, ciocolata, gem, creme cu diferite arome si caramel. Daca respectati regula - un singur biscuit pentru o ceasca de cafea, atunci te poti bucura de o tratatie moderata. Fie ca au fulgi de ciocolata, sunt glazurati sau umpluti cu crema, biscuitii sunt bogati in grasimi saturate si uleiuri. Biscuitii simpli sau cei din turta dulce cu fructe uscate pot fi optiuni mai bune pentru ca au mai putine grasimi. E bine sa citesti insa eticheta pentru adaosuri neasteptate de sare sau grasimi hidrogenate.
- Ceva crocant - Uneori ti-e pofta de gustari crocante, nu-i asa? Incearca popcorn simplu, care are putine grasimi si la care poti adauga scortisoara, paprika sau praf de usturoi. Poti incerca prajituri de orez sau ovaz cu seminte de susan sau faimoasele grisine. Alunele simple fara sare sau zahar sunt o gustare foarte sanatoasa. Fii atenta insa ca alunele sunt bogate in calorii, asa ca nu abuza daca tii la regim. Desi contin grasimi, multe dintre acestea sunt nesaturate, ceea ce e oricum mai bine decat daca ar avea grasimi saturate. Alunele sunt o sursa bogata si de alte nutrimente incluzand potasiu, fibre si vitamina E. Alunele braziliene contin seleniu, un micronutriment destul de rar. Amestecuri de seminte, alune si fructe uscate sunt de asemenea sanatoase, dar tine minte ca au multe grasimi si calorii.
- Paine - Exista diverse tipuri de paine si majoritatea sunt fara grasimi prea multe. De fapt multe tipuri de paine contin seminte intregi sau alte tipuri de graunte care le fac mai sanatoase. Incearca covrigei, paine de secara, foitaj sau pesmeti, fie si numai pentru divertisment.
Translate
joi, februarie 02, 2012
Cele mai sanatoase gustari dintre mese
Gustarile dintre mese sunt o buna
metoda de a completa necesarul zilnic de nutrimente. Iar daca avem un
program incarcat si treburile zilnice nu ne dau voie sa iesim din birou
pentru o masa completa, ne putem satisface foamea si cu diferite
gustari. Ideal este sa ne orientam spre ceva mai sanatos si nu spre
banalele chipsuri sau pachetel de la orice fast-food. Asociatia pentru
Protectia Consumatorilor din Romania recomanda ce gustari ne pute oferi
intre mese.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu