Sunt pe urma mea

Sunt pe urma mea: Bloguri-Foto.com BlogCatalog.ro Add to Google

Translate

joi, iulie 14, 2011

Despre problema agriculturii

http://stirileprotv.ro/stiri/social/drama-taranului-roman-motivele-pentru-care-cea-mai-buna-recolta-din-ultimii-10-ani-se-iroseste.html
Despre problema agriculturii, sunt multe de discutat. E usor sa iti dai cu parerea cand nu cunosti adevaratele motive pentru care agricultura nu merge.
Nu exista piata de desfacere pentru tarani. De ce? Pentru ca ei nu pot avea acte pe marfa pentru ca au doar certificate de producatori si certificatele de producatori nu au cod fiscal, atat de necesar in achizitionarea produselor de catre supermaketuri si magazine de cartier. La un control al fiscului, orice director de supermarket trebuie sa demonstreze provenienta marfii si nu o poate face daca ia marfa de la producator. Nu ii poate spune omului de la fisc ca a luat marfa de la tataie Gheorghe din satul cutare de pe strada cutare.
Alta problema ar fi parcelarea pamantului care s-a facut insirat, adica un taran are 100 de m2 la 50 de m de casa, mai are 250 de m2 la 1 km de casa si mai are 200 de m2 la 500 de m de casa. Daca l-ar fi avut pe tot la un loc, ar fi fost mult mai bine. Isi facea acolo o casuta si se muta cu catel si cu purcel pe teren. Putea sa isi faca si o ferma. Era mai usor de lucrat. Asta a fost cea mai mare prostie a statului, ca nu a dat tot pamantul la un loc. Dar acum nu mai putem schimba nimic. Multi au vandut din terenuri, altii nu vor tot pamantul la un loc, ca asa au avut bunicii lor terenul si ei vor la fel. Asa e cand nu gandesti logic, suporti consecintele.
Nu exista piata de desfacere pentru tarani si asta am mai spus-o, nici macar in piete unde taxa pe luna este de 900 de lei, kg de varza este de 50 bani, varza care se face in 90 de zile de la plantare, cca 120 de zile cu tot cu semanat. Fa o socoteala: cata varza trebuie sa vanda omul ala ca sa isi acopere salariul minim pentru fiecare zi de lucru, cheltuielile de productie, taxa de piata si taxa de transport? Si sa mai iasa si cu profit. In piete exista numai oameni cu firme care aduc marfa din alta parte. Sunt mana in mana cu sefii pietei. Ma lasi sa vand, iti dau si tie spaga. Imi merge mie bine, o sa iti mearga si tie. Pe tarani ori ii alunga politia pentru ca vand pe trotuar, pentru ca in piata nu au loc de altii, ori sunt nevoiti sa vanda marfa speculantilor ca sa nu ramana cu ea, speculanti care iau cel putin 100 % pe marfa ca pret.
Daca nu am mai cumpara marfa din afara tarii, marfa care se poate cultiva si la noi, atunci supermarketurile vor fi nevoite sa cumpere de la producatori, chiar si fara acte. Eu zic ca fiscul ar intelege, daca supermarketul ar plati TVA-ul.
In multe sate au ramas doar batranii care nu au tractoare si nu mai au nici forta necesara ca sa cultive pamantul. Mai muncesc doar pe langa casa, ceva acolo in gradina, o vacuta careia ii iau iarba de la camp, cat mai pot si ei sa o duca. De ce au ramas singuri? Pentru ca tinerii daca nu au avut cui sa ii vanda marfa sau au vandut-o pe nimic, au preferat sa se duca la munca decat sa isi rupa spatele pentru niste bani pe care nu esti sigur ca o sa ii iei si poate castiga mai bine la servici, decat in agricultura. Ti-am mai zis de costurile de productie care ajung uneori sa coste mai mult decat marfa in sine. Una e sa ai un venit constant, fie el si de 600 de mil, alta e sa muncesti un an intreg si la urma sa vezi ca nu ai nici cu ce iti plati facturile.
Sunt multe de discutat pe tema asta. Cine nu a muncit pentru ceva anume, nu apreciaza adevarata valoare a acelui lucru.
Daca cultivi singur o rosie, o vezi cum creste, cum se inroseste, ii savurezi aroma, o apreciezi altfel fata de o rosie pe care ai cumparat-o de undeva. Nu o mai lasi sa se strice aiurea in frigider.

Niciun comentariu:

Pasărea Colibri - Tristeţi provinciale

Florian Pittiş - Ploaia care va veni

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Asculta mai multe audio diverse