Sunt pe urma mea

Sunt pe urma mea: Bloguri-Foto.com BlogCatalog.ro Add to Google

Translate

marți, noiembrie 07, 2006

I give my blood to you !

Daca sunteti sanatosi si nu va e frica de ace, puteti deveni donatori ``cu acte``
Avantajele recoltarii de sange: daca va adresati spitalelor mari sau Centrelor de transfuzie sanguina din tara, veti primi un carnetel si, respectiv, o reducere de 50% la transportul in comun, timp de doua luni, un bon valoric de 30 de lei si doua zile de concendiu.
Orice grupa e necesara. Inainte, odihniti-va bine si mancati fara grasimi. Analize gratuite pentru donatori.

La ora actuala, ROMANIA se confrunta cu o criza de sange in spitale si orice donator este mai mult decat bine venit, mai ales pentru ca intr-un an spitalele noastre au nevoie, practic, de echivalentul a zece cisterne de sange.
In fiecare clipa o persoana are nevoie de o transfuzie. Sangele este folosit pentru victimele accidentelor, in chirurgia cardiaca, transplant de organe, pentru femei cu greutati la nastere, copii nascuti prematur, pacienti in tratament pentru leucemie, cancer sau diverse forme de anemie si talasemie.
Daca aveti varsta cuprinsa intre 18 si 62 de ani, aveti peste 58 de kilograme, o tensiune arteriala buna, nu va e teama de ace si nu suferiti de boli de piele, pulmonare sau sifilis, HIV, hepatita, cancer sau ulcer, puteti oricand merge sa deveniti donator. E bine sa stiti faptul ca vi se vor recolta 450 mililitri de sange si ca donarea este chiar recomandata hipertensivilor.
Odata ajunsi la centrul de recoltare, vi se va face un control medical clinic, de laborator si epidemiologic in vederea prevenirii oricarui risc. Cu aceasta ocazie veti afla ce grupa sanguina aveti si ce RH, pozitiv sau negativ.
Aceste examene sunt gratuite si va puteti astepta sa fiti cu usurinta respinsi daca nu corespundeti din punct de vedere fizic.
Inainte de donare nu trebuie sa fi consumat alcool sau droguri si nici sa va fi facut tatuaje recente sau piercing.
De asemenea, trebuie sa va odihniti bine, sa mancati ceva usor, fara grasimi, si sa beti multe lichide fara cofeina. Dupa donare puteti manca si bea dupa bunul plac, iar daca va simtiti ametiti trebuie sa va intindeti, de preferinta cu picioarele mai sus decat corpul.
Cantitatea de sange care se recolteaza nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are in permanenta circa 300-400 mililitri de sange de rezerva precum si capacitatea de a reface rapid sangele donat - cantitativ in 1-2 ore si calitativ in 14 zile.Totusi, daca donarea se poate face o data la 72 de zile, pentru ca acest act sa nu reprezinte nici un pericol pentru sanatatea donatorului.

Acest articol este preluat din ziarul LIBERTATEA, din data de 25 Octombrie 2006. Acest articol il gasiti la pagina 10.

2 comentarii:

Anonim spunea...

am donat sange in clasa a 11-a ... in romania nu se respecta chiar toate regulile astea;)

Elena Valentina spunea...

Imi pare rau sa te dezamagesc, dar am donat si eu sange si s-au respectat regulile astea. Din 5 persoane care ne-am dus sa donam sange, doar la una sangele a fost valabil. Alte 2 persoane care au fost sa doneze sange in alta zi, au fost respinse la ``proba`` cantarului, si asta deoarece, erau prea slabe. Nu te astepta sa ti se spuna de la inceput ca sangele nu este bun. Daca te-ai fi dus a 2-a oara, ai fi observat ca vei fi respins, asistentele iti vor spune de ce anume sangele tau a fost respins.O cunostinta de a mea a primit o confirmare prin posta ca sangele dansei nu este bun,iar cand a ajuns la destinatie,asistentele i-au spus ca i s-a descoperit o hapatita de grad C, la verificarea analizelor.Am donat sange pentru un baietel in etate de 12 ani, care astepta sa intre in operatie pentru un transplant de ficat. Si apropo, cand te duci sa donezi sange pentru o persoana anume, nu conteaza daca nu ai aceeasi grupa sanguina cu persoana respectiva.

Pasărea Colibri - Tristeţi provinciale

Florian Pittiş - Ploaia care va veni

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Asculta mai multe audio diverse