Pentru cine doreste sa isi cumpere un aparat foto digital cu care sa faca nu doar niste simple fotografii, ci mai mult decat acestea, sa faca niste poze ce merita expuse undeva, pe un site sau chiar intr-o expozitie, sa produca arta cu aceste aparate foto digitale, voi veni in intampinarea lor cu niste sfaturi care sper ca vor fi de folos in achizitionarea unui aparat foto digital performant.
Sa incepem cu megapixelii. Pentru a obtine o fotografie mare, foarte buna, o fotografie de dimensiunea 20/30 de cm, ne trebuie un aparat foto care sa contina minimul necesar de 5 Mega Pixeli. Altfel, daca vom detine un aparat foto cu mai putin de 5 megapixeli, atunci cand vom incerca sa redimensionam o poza cu ajutorul calculatorului, astfel incat sa o facem mai mare de dimensiunea 10/15 cm, ne vom lovi de zgomotul de imagine, asa zisii ``purici``.
Pentru cei carora le place sa faca poze pe crestele colturoase ale muntilor, in locuri greu accesibile sau din mersul vehiculelor, le recomand acestora sa isi cumpere un aparat foto cu stabilizator optic de imagine, asa zisul mega O.I.S. sau pur si simplu O.I.S.. Acesta va este absolut necesar atunci cand nu puteti folosi trepiedul sau atunci cand situatia sau locul nu va permite acest lucru.
Daca vreti sa faceti fotografii in natura sau peisagistice, sa fotografiati pasari sau animale, poate chiar si avioane, va trebuie un zoom optic cat mai mare, cat si un obiectiv care sa nu aiba mai putin de 58 de mm ( recomandarea expertilor ). Si o diafragma de minim 2.8. ca deschidere. Al meu are minim 4 :-(
Puteti folosi trepiedul numai pentru portrete sau poze de familie. Puteti sa va faceti singuri poze, dar pentru aceasta va trebuie un ecran LCD rabatabil si rotativ in acelasi timp, asta pentru a putea sa observati daca locul din care faceti poza este cel corect, daca obiectivul aparatului de fotografiat capteaza exact locul in care dumneavoastra va aflati. Ecranul LCD rabatabil si rotativ va mai este necesar si in situatia cand va aflati la un concert si vreti sa faceti poze cu scena. Astfel va veti lovi de situatia de a ridica aparatul foto deasupra capului. Rotind ecranul LCD, dupa ce il veti fi rabatat in prelabil, va va ajuta sa vedeti ceea ce doriti sa pozati.
Aveti grija sa nu scapati aparatul din mana, daca aparatul dumneavoastra detine o carcasa din plastic. V-ati sfatui sa aveti grija chiar si la o carcasa metalica si asta deoarece, desi carcasa din metal va protejeaza aparatul de accidente, din pacate nu acelasi lucru este valabil si pentru ecranul LCD. Acesta se poate sparge si din pacate va va fi foarte greu sa gasiti altul pentru a il schimba cu cel spart. Sper ca pe viitor, firmele care comercializeaza aparate foto, sa puna la dispozitia clientilor, spre vanzare, diverse componente ale aparatului foto digital, pana chiar si ecrane LCD, componente care la ora actuala nu se gasesc pe piata, poate doar la atelierele de reparatii ale aparatelor aflate inca in garantie, sa aveti norocul de a gasi vreun ecran LCD care sa se potriveasca aparatului dumneavoastra foto.
Este necesar sa tineti cont si de modul de incarcare al aparatului, atat de cardul de memorie cat si de acumulatori. Eu personal, prefer acumulatorii care imita, ca forma, bateriile alkaline AA si anume asa zisii acumulatori NiMh. Acumulatorii NiCd sunt buni pentru inlocuirea pe timp de iarna a acumulatorilor NiMH si asta deoarece, acumulatorii NiMH nu functioneaza la capacitate maxima la temperaturi foarte scazute. Desi sunt incarcati la maxim, acumulatorii NiMH functioneaza doar la jumatate din capacitatea lor, la temperaturi foarte scazute.
Cardurile de memorie sunt de mai multe tipuri: XD picture card, CF, MMC sau SD, care au ambele aceleasi dimensiuni, deci merg amandoua pe acelasi tip de camera. E bine ca, cardul de memorie sa aiba o memorie cat mai mare, de cca 1 GB sau, la unele aparate foto digitale, chiar de 2 GB. Spun asta, deoarece, am observat pe unele site-uri foto, ca exista camere foto care nu suporta o memorie mai mare de 1GB. Oare de ce?
Foarte mare atentie, v-as ruga: un card de memorie trebuie descarcat in maximum trei luni de la data utilizarii. Altfel, nu numai ca se va strica, dar veti pierde si toate pozele existente pe el.
Ar fi bine ca, atunci cand cautati sa va cumparati un computer, sa cautati o baza de date care sa citeasca si carduri de memorie. Acum se gaseste asa ceva, deoarece comerciantii acestor produse, se muleaza pe cererile pietii si pe actualele aparate foto care sunt acum la moda.
Luati-va si un card-reader, adica un cititor de carduri de memorie, pentru situatia in care va aflati intr-o excursie sau vacanta, departe de calculatorul dumneavoastra, aveti cardul de memorie incarcat la maxim si mai vreti inca sa faceti poze. Chiar si un incarcator rapid pentru acumulatori este necesar atunci cand timpul nu va permite sa zaboviti prea mult intr-un loc. Aveti grija sa ii incarcati la capacitatea lor maxima, altfel ii veti strica.
Am uitat sa specific ca, la camera foto, va mai trebuie si un mod de fotografiere de tipul night-vision. Astfel puteti face poze si noaptea fara a va mai face griji ca nu va va iesi nici o imagine clara si in care sa puteti vedea ceva. Pentru plan apropiat, gen flori sau insecte, luati-va un aparat foto cu functie macro.
Daca dispuneti de o suma mai mare de bani, luati-va un aparat foto de tipul SLR. Ceea ce vedeti dumneavoastra prin ``cautatorul de priveliste`` (View finder ), acelasi lucru il va vedea si aparatul prin obiectiv, nu este ca la aparatele foto normale unde una este imaginea pe care o vedeti dumneavoastra si alta este cea pe care o capteaza aparatul prin obiectiv.
Exista imprimante, unele dintre ele create special pentru aparatul foto, care se pot conecta direct la camera foto. Astfel nu veti mai avea nevoie sa va pierdeti timpul pe la vreun laborator foto, pentru a va bucura de niste poze pe hartie. Trebuie sa stiti exact pozitia, numarul pozei care vreti sa va fie scoasa de catre tipul de la laboratorul fotografic. Imprimantele cu jet de cerneala sunt cele mai indicate pentru un aparat foto digital.
Sper ca am scris tot ceea ce trebuia pentru a va ajuta la achizitionarea unui aparat foto digital performant, aspectele cele mai importante ale unei camere foto digitale. Daca nu, voi reveni cu amanunte sau voi astepta opinii sau sugestii ale fotografilor profesionisti si nu numai.
Iata si cateva adrese utile:
www.efoto.ro
www.foto. ro
www.f64.ro
www.cameredigitale.ro - Pe acest site puteti afla multe date despre ceea ce contine si poate face o camera foto!
www.fotomagazin.ro -Cel mai complet site, pentru cei care doresc sa afle cum pot face fotografii!
www.fotoblogs.ro
forum.softpedia.com
www.badorgood.com
www.fotopedia.ro
www.bloguri-foto.com( I`m there! - Si eu sunt acolo ! )
www.pcfun.ro
www.neomax.ro
www.blogcatalog.ro - (Si eu sunt acolo, la categoria fotoblog!)
PS.: Un lucru foarte important in achizitionarea unei camere foto digitale: fiti foarte atenti la adresa service-ului existent pentru acea camera foto digitala, alege-ti una care sa aiba service-ul in tara in care locuiti, daca este posibil, poate chiar la dumneavoastra in oras. Exista marci de camere foto digitale care nu au service-ul in Romania si daca ve-ti trimite camera foto digitala prin posta pentru a va fi reparata, risca-ti sa ramaneti fara ea, deoarece se poate "pierde pe drum".
11 comentarii:
Titlul articolului e scris gresit :)
Titlul nu era gresit, dar oricum, si eu ma gandisem sa il schimb!
Nu conteaza asa tare numarul de megapixeli atunci cand vrei sa scoti un print mare.. Ci calitatea imaginii. Adica degeaba faci o poza cu un aparat sa zicem Benq de 8 Mpx, ca tot mai bine va iesi la print o poza facuta cu un DSLR de 3 Mpx(exemplu Canon D30, un model din 2000) :D
Multumesc Dragos pentru comentariu, dar am observat ca tu ai un aparat Canon de tipul SLR si care are 8 MP, ceea ce ma face sa cred, ca, nici eu nu ar trebui sa ma multumesc cu unul care are doar 3 MP!
Eu incercam altceva sa spun, ca nu numarul de megapixeli e asa important cand vrei sa faci un print mai mare. Degeaba ai 10 Mpx de calitate proasta ca mai bine ai avea 3 de calitate buna. Sau 5. In fine, se poate purta o discutie destul de lunga pe aceasta tema.
Consider ca unul din lucrurile cele mai importante pentru un utilizator fara mari pretentii, care nu merge pe DSLR este zgomotul de imagine al aparatelor compacte. Trebuie sa caute sa aleaga unul cu cat mai putin zgomot de imagine. Pentru ca el nu va face mereu poze in conditii bune de lumina. Ci in interior, la lumina de bec. Aici, aparatul va seta un ISO relativ mare si deci zgomotul va fi inevitabil.
De aceea, un aspect foarte important in alegerea unei camere digitale este zgomotul de imagine.
Gata cu filosofia, mai bine mergem sa facem poze...
Corect!
comment OFF-TOPIC:
"risca-ti", "ve-ti", "alege-ti" (la pers. a 2a, plural) SE SCRIU LEGAT!
Cat despre autoportrete, nu cred ca e imposibil sa ti le faci fara ecranul rotativ. Eu, una, am sute de autoportrete reusite. :)Yes, I`m a master... Just kiddin`! :)
Multumesc Aditzoy pentru critica! Cuvintele le-am scris si legat si dezlegat. M-am intrebat de atatea ori cum se scrie. Si acum am dubii in privinta prepozitiilor si adverbelor. Trebuie neaparat sa imi cumpar o carte de gramatica si asa voi rezolva problema, deoarece vreau sa scriu corect pe site.
Parerile dvs, personale, induse sau nepricepute, nu pot fi sfaturi decat adresate incepatorilor in fasa. Si daca nu sunt interesati, textul dvs. este excesiv de lung.
Nu ar fi rau sa recititi si mai corectati din cele scrise.
Hopsieu, si eu am fost incepatoare cand am scris acest articol si inca ma mai consider una. Mai am inca multe lucruri de invatat in arta fotografica. Ai dreptate! Acest articol se adreseaza in mod special incepatorilor din fasa, celor care nu detin inca o camera foto digitala.
Poate am sa revin cu o replica la acest articol in care sa scriu cu totul alte lucruri fata de ce am scris aici, acum ca am un aparat foto digital.
Pana atunci, recomand tuturor persoanelor pasionate de fotografie, sa acceseze site-ul:
www.fotomagazin.ro
Va doresc tuturor lumina buna si subiecte interesante!
Reusit articol.Nota 10.
Trimiteți un comentariu