Sunt pe urma mea

Sunt pe urma mea: Bloguri-Foto.com BlogCatalog.ro Add to Google

Translate

duminică, iunie 22, 2008

Ce parere aveti despre aceasta imagine?

16 comentarii:

Alexandrina Satnoianu spunea...

Nu pot sa spun ca floarea m-a impresionat, o nalba obisnuita, de gradina, dar calitatea este foarte buna.
Am dat peste blogul tau cautand bloguri ale unor profesioniste sau aspirante la o profesie... din cate am vazut pana acum, esti prima. Felicitari!
Fotografiile sunt superbe, dar pararea mea e ca fondul negru este mult prea dramatic, fa-i o versiune vesela, de vara:)
Te astept si pe blogul meu cu o parare: http://egalitate-de-gen.blogspot.com.

PS: Cum ai integrat picassaweb in pagina. Eu am copiat linkul, ca nu am stiut cum sa fac. Am vrut sa postez foto de la cununia mea civila si nu am putut altfel.
Multumesc anticipat ptr ajutor

Elena Valentina spunea...

Nu pot sa ii schimb fundalul deoarece nu detin inca un program Adobe Photoshop. Pozele le public pe site, exact asa cum au fost facute cu aparatul, exceptie facand poza cu tunelul din Picasa album, acesteia aplicandu-i optiunea Sepia.
Mail-ul era de la mine. Sper ca ti-a fost de un real folos!

Dan spunea...

Să încep cu ceea ce spunea şi Alexandrina: fundalul; nu pot spune că ar fi atât de dramatic, ideea e să fie în zona de out-of-focus cât mai bine, pentru a nu-mi distrage atenţia de la subiectul principal, floarea; iar acest control al DoF-ului (adâncimii de câmp) se realizează cel mai bine prin jonglarea cu diafragma; în funcţie de lentilă, distanţă focală şi diafragmă (am văzut undeva şi pe net, e un calculator/configurator), se calculează adâncimea de câmp.
Aici nu mă deranjează atât faptul că fundalul e închis la culoare, ci crenguţele acelea care se întrezăresc acolo. Pe de altă parte, compoziţional, floarea e cam centrată; cu o altă încadrare, poate reuşeai să o plasezi într-unul din punctele forte şi astfel să atragă privirea şi mai bine. Lumina folosită este un alt aspect de care trebuie să ai mai multă grijă; din câte îmi pot da eu seama, ai folosit doar lumina oferita de bliţul încorporat al aparatului (nu pot să îmi dau seama dacă ai mai avut parte şi de ceva lumină naturală din lateral sau nu...); este cam de evitat în astfel de cazuri o luminare directă (şi brutală) a subiectului cu bliţul; prea "arde" şi aplatizează spaţiul şi subiectul; o luminare suplimentară din lateral sau chiar un "contre-jour" ar da cu totul altă perspectivă asupra subiectului; joacă-te cu lumina şi cu încadrarea, încearcă să vezi subiectul şi din alte perspective sau unghiuri, oricât de ciudate ţi s-ar părea... fă-o într-o manieră personală, nu din poziţia din care oricine ar vedea-o.
Dacă integrezi şi frunzele, atunci trebuie să fii mai atentă la încadrare, sp nu apară tăieturi inestetice (ca la frunza din dreapta şi la cea de sus).
Eu sper să nu consideri tot ce am scris eu aici ca pe ceva "reguli de aur" sine qua non; sunt doar nişte puncte personale de vedere care se doresc a fi un fel de critică constructivă.
Şi acum, hai să îţi spun un secret, să îţi "vând" un pont, da' să nu mai zici nimănui :D
Când fotografiezi close-up sau macro flori şi alte plante, chiar pânze de păianjen, de ex... udă-le. Să scapi de senzaţia asta de "plastic" şi artificial; o floare plină de rouă sau picuri de ploaie pe ea e cu totul şi cu totul altcumva, mult mai frumoasă, atrăgătoare şi mai naturală decât una aşa. Caută un flacon din acela mai micuţ de la ceva cosmetice care să aibă şi pulverizator şi pulverizează peste floare, fir de iarbă su orice altceva fotografiat de aproape, să vezi ce iese; atunci o să te poţi juca şi cu lumina, să experimentezi reflexiile oferite de micuţele picături...
Că tot spuneai că am trecut pe la tine şi nu am comentat nimic... uite acum, am făcut-o :D
Ca să parafrazez o zicere celebră... "Comentaţi, băieţi, numai comentaţi!"... şi contra-reacţia ei "Nu comentaţi, băieţi, dacă nu comentaţi bine!"
Toate cele bune! Ne mai vedem (adică vizităm)!

Elena Valentina spunea...

Multumesc pentru comentarii, Dan Oprea! Despre roua artificiala de pe flori am aflat si eu si probabil o voi incerca pe viitor, desi e cam greu sa umblu cu sprayul lichid dupa mine. Am sa mai citesc de cateva ori comentariul ca sa tin minte!
Acum alta "problema cu aparatul". Am mai multe trepte pentru blit(setari de putere) si nu stiu daca se aplica exact aceeasi regula ca la expuneri si diafragma? Am posibilitatile: +2/3, +1/3, + sau - 0, -1/3 sau -2/3. Numarul mai mic, cel cu - inseamna putere mai mare?

Dan spunea...

cu + da, cu - e o putere mai mica

Elena Valentina spunea...

Se pare ca la blit nu este la fel ca la expuneri. In manual imi scrie ca la expuneri, numarul mai mic reprezinta o putere mai mare,numarul mai mic pentru subiecti mai luminosi. Am o posibilitate pe aparat de a seta 3 tipuri de expuneri in formatele P,S,A si M.La fel si cu diafragma: 2.8 atrage o lumina mai puternica asupra obiectivului.ISO 100 pentru soare puternic, 200 pentru soare cu nori si 400 pentru innorat, iar 800 pentru noapte? ISO merge pana la 1600 pe aparatul meu, dar se pare ca nu voi avea nevoie de acest numar, deoarece voi avea mult zgomot de imagine pe senzor, mai ales ca aparatul nu detine un OIS, ci numai un stabilizator digital de imagine, dar care merge numai intr-un anumit program.
Multumesc pentru raspunsuri! Uite asa mai invat si eu...!

Dan spunea...

Pfuuu... cam greu de explicat asa in scris.. da o sa incerc... sa nu zic ca am facut degeaba "Literele" :D
Expunerea e timpul cat aparatul permite luminii sa treaca prin pupila (diafragma); cu cat e mai scurt timpul, cu atat trece mai putina lumina. Uite aici ceva deja scris si care cred ca te va mai lamuri: http://www.tg-jiu.ro/forum/fotografie/foto-learning/msg6601/
P, S, A, M sunt niste notatii folosite pentru diferitele moduri de lucru ale aparatului. M- manual, unde tu poti seta si diafragma si timpul de expunere si ISO; A- aperture priority, prioritatea de diafragma, unde tu poti seta diafragma si aparatul face restul in functie de ce valoare a diafragmei i-ai dat tu; S- shutter priority, prioritate de timp de expunere, la fel cu cea de dinainte, doar ca in relatie cu timpul de expunere; P- e un fel de mod auto in care aparatul isi fixeaza singur si diafragma si timpul, tu avand totusi posibilitatea de a mai face mici modificari.
ISO, in afara ca il setezi in functie de luminozitate, te mai poate ajuta la ceva... dar mai bine citeste aici sa te lamuresti care e treaba cu ISO http://www.pcworld.ro/?page=node&id=7734
Cu diafragmele si timpii de expunere.. asa e.. mai greu la inceput.. e cam derutant lucrul cu proportiilea astea inverse :D dar o sa te inveti pana la urma. o sa vezi ca pentru anumite tipuri de fotografii sunt recomandate anumite valori ale acestor 2 parametri, dar numai joaca cu aparatul si cu valorile astea iti va putea dezvalui "misterul" si placerea scrisului cu lumina.
Sper ca nu te-am zapacit (excesiv) :D
Toate cele bune!

Elena Valentina spunea...

Merci! Salvat documente!
Dupa cum am spus mai sus, in articolul "Despre fotografie":"Cu cat studiezi mai multa foto tehnica, cu atat mai mult iti dai seama cat de putine lucruri stii despre arta fotografiei."
Dar parca cu cat studiez mai mult , cu atat mai mult imi doresc sa ies in lume si sa fac poze, dar pentru ca sunt la ora experimentarilor, intai invat, apoi am sa ies sa fac poze, setand diafragma, timpul de expunere, puterea blitului, valoarea ISO, balansul de alb, etc.. Exact ce spuneam: trebuie sa fac 20 de poze in aceeasi pozitie, dar cu setari diferite. Acum sunt la ora experimentarilor.
Am avut o gramada de poze facute, dar pentru ca nu mi-a placut niciuna(ce sa-i faci, am devenit mai exigenta in privinta pozelor mele existente pe site), ele inca mai stau aruncate la "cosul" de documente.
Se pare ca va exista o perioada foarte lunga de timp pana voi mai posta ceva fotografii pe site.

Dan spunea...

incearca sa le imbini pe ambele... tehnica teoretica si iesitul la fotografiat. Nu te stresa prea tare inca in legatura cu fotografiile pe care le faci; nu e obligatoriu ca acum sa scoti marea capodopera. poate e cazul sa nu fii inca asa de autocritica... mai cunosc persoane care tot asa... au zis ca pana nu "invata sa faca poze ca lumea" nu mai posteaza... cautand perfectiunea. fa fotografii si posteaza-le; le vom discuta aici. tasta delete va fi acolo tot timpul, asa ca atunci cand ai chef de sters ceva, e usor. Go have fun and steal some light!

Elena Valentina spunea...

Voi incerca sa imi las si amprenta tehnica asupra pozelor pe care le voi incarca de acum inainte pe blog!

dana spunea...

Sa stii ca mi-a placut floricica ta si a fost chiar interesant sa citesc comentariile de aici. Interesant si util ce scrie Dan Oprea. Mi-ar place sa am norocul sa-mi critice si mie macar o fotografie intr-o buna zi.

Cate trebuie sa stii inainte de a face click! Ma ia cu durere de cap. Tu spuneai: "Cu cat studiezi mai multa foto tehnica, cu atat mai mult iti dai seama cat de putine lucruri stii despre arta fotografiei." Si aveai dreptate. dar asta nu ar trebui sa fie o piedica. Primul profesor intr-ale fotografiei este chiar aparatul tau de fotografiat, asa ca lasa-l sa te invete!

Toamna trecuta am primit cadou un aparat foto digital. Primul si actualul meu profesor intr-ale fotografiei. Am iesit afara in gradina si am fotografiat trei mere pe o crenguta. Mi-a placut cum stateau ele asa, toate trei. Era prima mea fotografie, nu stiam nici macar ca e o tentativa de macro. Un click si blitzul le-a pleznit peste obrazul lor rosu (de rusine ca sunt fotografiate :D )
Si azi dupa un an de zile iata, am foto blog! M-a invatat multe acest aparat foto, mai multe decat as fi crezut. Stiu ca fotografiile mele, macar o parte sunt dragute (nu indraznesc sa zic frumoase, insa cel mai de pret lucru pe care l-am invatat de la aparatul meu foto a fost sa privesc lumea cu alti ochi, sa privesc lumea in fotografii, sa merg in gradina si sa zic: "Uite, ce frumos stau merele astea trei pe crenguta!" Acest al treilea ochi vede intotdeauna mai multe decat mine insa cu ajutorul meu.
Sa nu lasam sa se aseze praful pe aparatul de fotografiat doar pentru ca nu stim suficient de multa foto tehnica!!

Elena Valentina spunea...

Si eu corect am spus picturi in imagini, nu? Pentru ca fiecare vede cu totul altceva cand face o fotografie cu acelasi subiect pe care alt fotograf la fotografiat mai inainte: alt unghi, alte date tehnice, alte prelucrari in Photoshop si poate alti ochi care vad imaginea si o comenteaza.
Cat despre "sa nu lasam praful sa se aseze pe aparatul de fotografiat": I wont to that! S-ar putea sa plec in Delta Dunarii cat de curand, dar din pacate, in acelasi timp, astept sa fiu chemata si la un job important. Nu stiu care dintre ele va veni mai repede. Daca voi fi chemata la job, atunci nu voi m-ai pleca in Delta si astfel nu va voi m-ai onora cu prezenta unor fotografii, poate superbe. Eu sper totusi, ca Dumnezeu sa imi ajute si sa am parte de amandoua: si de job, dar si sa plec in Delta si sa pun in valoare filtrul circular de polarizare pe care de abia mi l-am achizitionat.

Dan spunea...

Dana, voi trece şi pe la tine în vizită, dar până atunci, ţin să fac câteva precizări în legătură cu un termen (adică doi) pe care lumea îi tot confundă: "close-up" şi "macro" (denumit "micro" în terminologia Nikon). În linkul următor veţi găsi explicat fain ce şi cum.
http://www.nikonians.org/html/resources/nikon_articles/other/close-up_macro/macro_1.html

dana spunea...

Tentativa de CLOSE-UP = trei mere pe o crenguta
Tentativa de MACRO = un vierme care iese dintr-un mar dupa ce s-a ospatat bine
Sper ca am inteles in sfarsit diferenta dintre macro si close-up. Eu credeam ca e acelasi lucru.
Dan, multumesc pentru comentariu!

Elena, si eu vreau sa merg in Delta! Nu am fost si tare mi-ar place sa merg. Spor la fotografiat!

Elena Valentina spunea...

Sa inteleg, Dan Oprea, ca ceea ce am facut eu aici se numeste doar close-up?

Dan spunea...

Din punctul de vedere al acelor proporţii de mărire (amintite în acel link), da :)

Pasărea Colibri - Tristeţi provinciale

Florian Pittiş - Ploaia care va veni

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Asculta mai multe audio diverse