Sunt pe urma mea

Sunt pe urma mea: Bloguri-Foto.com BlogCatalog.ro Add to Google

Translate

duminică, octombrie 01, 2006

Natura umana si inumana - o realitate atat de complexa - capitolul 10

Toti pomii seamana intre ei, toate animalele au patru membre, toate pasarile au doua aripi, toate izvoarele pornesc din munti, toti oamenii seamana intre ei, toti cainii au acelasi latrat, toate lucrurile de pe lume pornesc de la aceeasi baza de structura - celula. Totul pe lumea asta pare atat de complex si totusi este atat de simplu. Natura isi urmeaza cursul ei firesc, in fiecare an natura renaste, traieste si moare sau hiberneaza.
Arborii o iau mereu de la capat: intai inmuguresc, apoi infloresc, fructele se dezvolta, se coc, se strica sau cad din copaci daca noi nu le culegem, apoi frunzele se usuca, se ingalbenesc si urmeaza acelasi curs firesc, asemanator cu cel al fructelor. Animalele si pasarile, la fel ca si oamenii, se nasc, traiesc si invata din experienta lor, imbatranesc si apoi mor. Dar totusi, la toate astea exista renasterea. Toti avem in noi samanta de a duce mai departe lumea asta atat de complexa, cu bucuriile si grijile ei.
Este atat de minunat sa stii ca natura isi reia mereu cursul ei firesc si ca noi contribuim mereu la acest proces de intinerire si renastere, in fiecare an al naturii. Toate vietuitoarele care se deplaseaza pe acest pamant au doi ochi, o inima, doi plamani, un suflet si o viata de trait. Toti au un rol binedefinit in cursul vietii. Toti arborii au cate o tulpina, radacini si o coroana mai mult sau mai putin frumoasa. Si prin aceasta se aseamana foarte mult cu restul plantelor existente pe acest taram de basm pe care il putem numi pur si simplu inestimabil.
Probabil ca Terra este cea mai frumoasa planeta din univers, prima cauza pentru care o putem numi astfel se datoreaza faptului ca aceasta este plina de viata. La noi pana si natura moarta are farmecul ei. Chiar si un copac uscat are farmecul lui, doar prin faptul ca acesta si-a trait viata, a razbit prin multe ierni grele si multe vitregii ale vremii, care daca ar fi fost om si ar fi putut vedea si auzi, ar reuni toate aceste intamplari observate si studiate de-a lungul vietii in niste legende.
Totul este atat de bine calculat pe lumea asta, te gandesti, iti pui o gramada de intrebari si ajungi la o gramada de raspunsuri incat totul ajunge sa ti se para atat de complex si terifiant, te gandesti cu groaza la cat de mic poti fi tu in univers. Si dupa cum bine spunea cineva si pot sa il citez, desi cuvantul nu este de fapt acelasi: ``Suntem prea mici pentru un univers atat de mare!``. Si totusi, daca vom sti sa pretuim natura, putem trai intr-o atmosfera foarte linistita, sa respiram un aer pur si racoritor, sa bem numai apa limpede si dulce de izvor, sa traim in liniste si armonie impreuna cu celelalte vietuitoare, sa petrecem un weekend sau o vacanta in niste locuri minunate unde nu se aude decat susurul pur al izvoarelor de munte, fosnetul frunzis al arborilor verzi sau aramii, in functie de anotimpul in care ne aflam; sau pentru altii care iubesc marea, valurile inspumate care se lovesc de plajele nisipoase si se rasfira peste acestea, aducand odata cu ele, putin din scoicile si cochiliile de melci ce au trait odata pe fundul acestei ape intinse parca la nesfarsit.
Si totusi toate acestea par prea complexe pentru a se fi ivit pur si simplu pe acest pamant dintr-o data, dar nici nu putem crede ca totul ar fi putut creat in doar sapte zile asa cum sta scris in Biblie sau de fapt in sase zile, deoarece in cea de-a saptea zi, Dumnezeu s-a odihnit. Toate vietuitoarele de pe lumea asta nu au fi putut fi create doar intr-o singura zi, cum de altfel nici omul.
Corpul uman este prea complex pentru a fi creat intr-o singura zi si cam aceleasi ``piese de ansamblu`` le regasim si la mamifere sau pasari: toate au cate o inima, un ficat, patru membre - doua superioare si doua inferioare, un cap, doi ochi, un nas sau cioc la pasari, o gura, un gat si alte parti ale corpului si organe care se aseamana foarte mult intre ele.
Si tocmai acest ansamblu de piese este prea complex pentru a fi creat doar de natura umana, fara ajutorul lui Dumnezeu. Toate lucrurile de pe lumea asta, omul nu ar fi putut sa le creeze nici intr-o mie de ani si totusi nici Dumnezeu nu ar fi putut fi chiar atat de mare incat sa poata cuprinde intreaga lume.
Daca ne luam dupa oamenii de stiinta, noi am evoluat din maimute, din doua specii de oameni preistorici, am ramas doar noi, homosapiens, cei mai destepti, cei mai inteligenti, cei care au reusit sa observe cel mai bine diferenta dintre bine si rau. Cei dinaintea noastra au ramas undeva in urma si au disparut pur si simplu sau au murit. Si totusi aceasta idee ar putea bate cap in cap faptul, cum ca Dumnezeu ar fi creat omul: pe Adam din tarana si pe Eva din coasta lui Adam. Dar nici gradina din Rai (Edenul) si sarpele ispititor nu ar mai fi existat de fel. Si totusi totusi care dintre cele doua variante este cea corecta? Oare sarpele nu este decat un personaj de poveste, acesta reprezentand numai omul parsiv, siret, insistent, tulburator si aducator de ispite? Oare Eva a fost declarat creata din coasta lui Adam, doar pentru simplul fapt ca se spune ca aceasta i-ar fi inferioara barbatului, ca trebuie sa se ingrijeasca de barbatul ei si sa i se supuna acestuia pana la moartea unuia dintre cei doi?
Si totusi omul este o fiinta atat de inteligenta, incat am putea spune ca acesta a evoluat prea mult in ultimii doua sute de ani, ajungand cu statutul sau de om stiutor la toate si de toate, la niste moduri de a-si duce existenta si la a crea in jurul lui niste lucruri prea complexe si prea complicate incat am putea declara cu mana pe inima, ca acesta se afla cu adevarat deasupra intregii lumi si deasupra tuturor vietuitoarelor ce populeaza planeta, acestea din urma facand exact aceleasi lucruri pe care le faceau si la inceputul facerii lumii.
Suntem cea mai inteligenta specie de pe Terra, planeta albastra!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Prea multe cuvinte... ce vor sa fie o definitie standard a unei turme... iar eu continui sa cred ca sunt unic ;)

Dana spunea...

Elena si eu sunt un pic plinutza, deci don`t worry,there is no sugar.
:))
Nice blog deasemenea.

Elena Valentina spunea...

Multumesc Dana pentru comentariu!
Iar pentru Buddha: afla ca de fapt, noi toti facem parte din aceeasi turma, doar ca unii dintre noi se afla mai in fata. Totusi sper ca eu, ca si tine de altfel, sa alcatuim o cu totul alta turma: cea a oamenilor destepti!

Anonim spunea...

Da! Intr-adevar oamenii au, ca si multe animale, 4 membre, 2 ochi, etc.... dar ceva anume ii diferentiaza pe oameni de restul animalelor si din pacate nu inteligenta. Este vorba despre "constiinta existentei de sine".
Animalele traiesc instinctual, fara a-si da seama ca traiesc....
Oamenii au capacitatea asta, darse pare ca putini o folosesc :(
Oamenii sunt cea mai inteligenta specie depa Terra, dar unde a dus/duce aceasta inteligenta? Nu cumva la auto-distrugere? Ma refer la ecologie.

Elena Valentina spunea...

Da Rast, intr-adevar, ai dreptate,inteligenta umana duce din pacate si la autodistrugere.

Pasărea Colibri - Tristeţi provinciale

Florian Pittiş - Ploaia care va veni

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Asculta mai multe audio diverse