Sunt pe urma mea

Sunt pe urma mea: Bloguri-Foto.com BlogCatalog.ro Add to Google

Translate

miercuri, octombrie 04, 2006

Ratiune sau instinct primar? - capitolul 12

Si totusi, pentru toate aceste lucruri despre care am vorbit in articolul trecut, avem nevoie de ratiune sau de instinct primar? Este nevoie sa gandim profund sau sa ne aruncam pur si simplu cu capul inainte fara a ne gandi la consecinte? Ce sa alegem? Sa traim toata viata dupa niste legi pe care ni le dicteaza altii sau sa ne ascultam intuitia, dar sa nu avem pe cine da vina atunci cand ajungem la concluzia ca nu am luat de altfel cea mai buna decizie? Oare traim cu lumea de pe strada sau cu noi insine? E bine sa avem incredere in noi sau sa ii lasam pe altii sa ne conduca viata dupa bunul lor plac? Oare altii chiar sunt mai inteligenti ca noi? Oare nu au trecut si ei la un moment dat prin exact acelasi proces de evolutie pe care il strabatem noi acum? Nimeni nu s-a nascut invatat si nimeni nu le poate ordona altora sa faca doar ceea ce vor ei sa faca! Poate unii dintre ei sunt mai inteligenti ca noi la varsta asta, dar poate si noi vom fi, peste zece ani, de exemplu, la fel de inteligenti cum sunt ei acum.
Tocmai de aceea e recomandat ca atunci cand simtim ca totul va fi bine, sa ne ascultam intuitia. De multe ori s-ar putea sa avem dreptate cu deciziile pe care le luam si chiar daca gresim, macar ne-am facut-o cu mana noastra. Nu am intrebat pe nimeni altcineva, nu am deranjat alte persoane din jurul nostru ca mai apoi sa spunem ca:`` Uite, respectiva persoana e de vina! Ea m-a invatat cum sa procedez!``
Oricum, ca sa te iei dupa intuitie, tot ai nevoie de un pic de ratiune, de un gram de inteligenta ca sa pui lucrurile in balanta.
Ratiune sau instinct primar? Eu zic ca un pic din amandoua! In fond nimeni nu a omorat pisica! Aceasta are noua vieti. S-a omorat singura, putin cate putin. Nu sufla in ciorba ca ai sa te arzi cu iaurt!
Amandoua sunt bune deopotriva: si ratiunea dar si intuitia. Asta-i parerea mea!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Eu nu i-as spune "instinc primar". Un psiholog american, numeste aceasta intuitie: "inteligenta emotionala".
Eu ma conduc ;i iau decizii dupa aceasta intuitie de 15 ani. Rare au fost cazurile in care imi pare rau.
Stii ce este curios? Acea "voce interioara" - cum o mai denumesc metaforic - te indeamna sa iei decizii cu implicatii intr-un viitor mai indepartat. Deciziile astfel luate, intr-un timp scurt ti se par gresite, dar daca lasi timpul sa treaca vei vedea ca ele au fost cele mai bune.
Mie mi-au trebuit vreo 3-4 ani sa ma "conving" de puterea benefica a unei astfel de intuitii.

Elena Valentina spunea...

Eu am regretat de multe ori ca nu m-am luat dupa intuitie, iar acum suport consecintele. Sper ca data viitoare sa nu mai rationalizez atat de mult deciziile pe care le iau si sa ma las purtata de valurile intuitiei!

Pasărea Colibri - Tristeţi provinciale

Florian Pittiş - Ploaia care va veni

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Florian Pittis - Sfarsitul nu-i aici

Asculta mai multe audio diverse